ליחות

“יש לי ליחה” עודף ליחה היא אחת התלונות הנפוצות ביותר השגורות בפי מורים זמרים מרצים וכיוצא בזה.

 

מהי הליחה?

ליחה נחשבת כחומר עודף של ריר או כיח, שמצטבר בגוף. כשהליחה מורגשת על מיתרי הקול נחוש קושי בסגירת המיתרים ובהפקת קול רצויה.

ליחה יכולה להגיע למיתרי הקול משתי מערכות עיקריות.  מהוושט/מערכת העיכול וממערכת הנשימה (מידע על חומציות שעולה ממערכת העיכול ניתן למצוא במאמר חומציות/ריפלוקס)

הליחה על המיתרים תהיה בצורת שכבה דקיקה של ריר קרומי שעוטפת את מיתרי הקול.

לעיתים קיים לחץ אוויר חזק מדי ממערכת הנשימה כדי להפיק קול,  מצב בו כמות אוויר גדולה מדי תעבור בכוח רב דרך המיתרים ותדחוף איתה שאריות של ריר המצוי במערכת הנשימה כלפי המיתרים.

הפעולה תגרום לחסימה ותפריע לסגירה של המיתרים ותעמעם את הדהוד הצליל.

זמרים יחוו את התופעה בעיקר בעליות לצלילים הגבוהים של המנעד או בזמן מאמץ קולי (שירה ממושכת או הפקת קול בעוצמה חזקה). גם מורים ומרצים או אנשים שעובדים שעות רבות עם קולם יחושו את התופעה בצורה גוברת בזמן עומס או כשהם מדברים בקול רם.

לליחה הנוצרת בגוף יש מטרה משלה. כמו שלכל איבר ולכל תופעה יש סיבה גם לליחה יש את ההיגיון שלה וסיבה להיווצרותה.

הגוף מייצר ליחה ב-3 סיטואציות עיקריות:

  1. כתגובה לא אופטימלית לפולש זר או לוירוס חיידק וכד’

במקרה הזה מטרתו להלחם ב’אורח’ הלא רצוי. תפקיד הליחה לתקוף וללכוד את הרעלים. ואז לצאת מהגוף.

  1. כתגובת הגנה למזון או לגורם אלרגני כלשהו שלא מתאים לו.
  2. כתגובה ללחץ מתמשך על איברים.

גם במקרה האחרון הסיבה היא הישרדותית. הגוף מייצר ליחה כדי להגן על המיתרים מחיכוך מתמשך.

 

כיצד להתמודד עם התופעה:

 

ממולץ לשפר את הטכניקה של תנועת המיתרים. לשפר את הגמישות. וכאן נמליץ על תרגול עם ערכת TPV במידה והנושא הוא כרוני. או אם אתם סובלים מהתופעה ומחפשים פתרון לטווח המיידי וגם לטווח הרחוק.

כמו כן תמיד מומלץ להצטייד עם תמציות לניקוי מיידי של עודפי הליחה (תמציות שבו זמנית גם משפרות את איכות הקול).

ניתן לבחור את אחת מהתמציות מהסדרה הקלאסית שכולן  מצוינות לניקוי מיידי של עודפי הליחה ולשיפור באיכות הקול.(לבחירה מספרים:1/2/3/77). כדאי להוסיף לאחת התמציות את תרסיס מי המלח והשמנים להשלמת התהליך.

ובמקביל לעשות בדק בית בנושא התזונה:

ידוע שלמזון יש השפעה בריאותית כמעט בכל נושא. הרבה מן המחלות נובעות ממערכת העיכול. מאכילת מאכלים שלא טובים/מתאימים לבריאות ואף מאכילת יתר. (כדאי לקחת לתשומת הלב את נושא השינוי התזונתי  למרות שבד”כ את התוצאות לכך נקבל רק בטווח הרחוק יותר.  לכן חשובה התמיכה הקולית בשלב הראשון עם התמציות ובהדרגה לתת את הדעת על התזונה שלנו)

מה לא!!

  • להימנע מאכילה בשעות הערב המאוחרות.
  • תזונה שמעודדת ליחה-(ולכן יש כמובן להימנע או להמעיט ממנה)
  • חלב ומוצריו (לבדוק לאיזה מהמוצרים הרגישות גבוהה)
  • קמח לבן (כולל אטריות, לחם לבן,סולת, דברי מתיקה העשויים מקמח לבן)
  • להמנע מחלב. ניתן לבדוק תחליפי חלב.(חלב אורז, שקדים, עיזים, כבשים)
  • סוכרים (מומלץ לעבור לסטיויה- תחליף טבעי)
  • פירות הדר (מלבד לימון)
  • מזון מטוגן, שמנוני
  • פיצוחים קלויים.

 

מה כן!!

  • להקפיד על מספר ארוחות קטנות ביום. (בין 3-5) בלעיסה איטית
  • מזון בטמפרטורת החדר או חם יותר.מומלץ על מזונות מבושלים (בעיקר ירקות).

מאכלים טובים לסובלים מליחה (מסייע בהוצאתה)-

  • מרק דלעת
  • כרוב בכל צורותיו (טרי, מבושל, כבוש)
  • סירופ בצל ודבש (לחתוך בצל לקוביות קטנות, להכניסו לכלי זכוכית עם 3 כפות דבש.
  • לקחת כל שעתיים כף מהנוזל שהופרש מהבצל
  • חלבון מהצומח – עדשים בשלל צבעים, שעועית
  • דגנים מלאים – אורז מלא, כוסמת, קינואה, גריסי פנינה
  • לימון
  • חומץ תפוחים
  • תפוח ירוק
  • לחם שיפון מלא או לחם מחיטה נבוטה
  • תה ירוק
  • תה  ג’ינג’ר , טיליה (חליטה), רבע כפית קינמון, חצי לימון סחוט מים חמים ודבש לפי הטעם
  • תבלינים- כמון, ג’ינג’ר, אניס, שומר, הל, קימל, אגוז מוסקט, ציפורן, שום
  • .ירקות נוספים שעוזרים להוצאת ליחה מהגוף– צנון, קולורבי, שום, שקדים, תאנים (התאנים מייצרות סיכה רצויה שעוזרת להיפטר מליחה לא רצויה)

 

בהצלחה

טליה TMRG