שאלות ותשובות
בדיוק כפי שמאמנים כל שריר אחר בגוף
חדר כושר למיתרי הקול וחיזוק שרירי נשימה (שאיפה/נשיפה)
ההמלצה אחת מהערכות המקצועיות לחיזוק הקול ומיתרי הקול.
גוון עומק ברק ופתיחת תהודות
חלומו של כל זמר. חלום של כל זמר ואפילו של שחקן ומרצה שרוצים גוון קול שיחדור ויהדהד ואפילו ירגש את ליבם ונפשם של הקהל שלהם. לו רק היה אפשר לפתוח את הפה להוציא צליל ולהיות משוכנע שהסאונד שלנו יהיה מושלם ויעשה את ה'וואו'.
אנחנו ב TMRG נשתדל להגשים את המשאלה הזאת עבורך.
גילוי נאות:
לימדתי הרבה מאוד שנים פיתוח קול. במסגרת הלימודים שלי, השתדלתי לחקור כמה שיותר שיטות קוליות שונות ולפעמים משונות. לא הפסקתי לחפש עוד ועוד תשובות, עוד פטנטים עוד תרגילים שישפרו את איכות הקול של תלמידי ואת שלי, יעמיקו את הגוון הקולי ויוסיפו את הקסם והברק שכולנו כה מחפשים. כזה שרק יחידי סגולה זוכים לו אחת לדור. ובאמת גיליתי טכניקות מרתקות להפקת אפקטים שונים ומאתגרים, והבנתי וגיליתי דרכים נוספות להפקת קול . אך עדיין לא הייתי מסופקת. והמשכתי לחפש. כי לא מצאתי את הסוד שיאפשר לקול תמיד בכל מצב בכל שעה בכל זמן, להגיע לשיאו. בלי הכנות מרובות.בבטחון וברוגע.
במסגרת מחקרי ולימודי לא הסתפקתי רק בתחום של פיתוח קול ולימוד נושאים שקשורים לעולם קלינאות התקשורת. הרחבתי את לימודי וחיפשתי תשובות נוספות בלימודי אנטומיה פיזיולוגיה פתולוגיה הרבולוגיה ארומתרפיה הומיאופתיה קלאסית הומיאופתיה מודרנית ועוד ועוד. ורק כשהיה ברור לי מעל לכל ספק שעולם שלם מתגלה לפני, נרגעתי.
באחד מהניסיונות שלי בערבוב צמחי מרפא שהכנתי לעצמי שכוללים בדיקה קולית של עצמי ולפעמים של תלמידי קרה הנס. התרחש משהו משמעותי. הגוון והיכולות הקוליים השתפרו והשתדרגו להפליא. ומאז הכל היסטוריה.
החיבור החקר והלימוד המתמיד הולידו את TMRG. סדרה של צמחי מרפא שמנים ואביזרים לטיפול בבעיות קול. אבל לא רק. גם לשיפור היכולות הגוון הברק העומק הקולי ועוד.
צמחי המרפא והשמנים מחטאים את המיתרים ואת מערכת הנשימה משרידי ליחות וחומציות ומשפרים מיידית את הגוון ו'מצחצחים' את הקול. (מאחר ועודפי הליחות ממערכת הנשימה כולה מאפילים את צבעו והדהודו של הקול ברגע שיתנקו הצליל 'יצלצל' ו'יבריק' )
חשוב לציין שמלבד שיפור בביצוע ובאיכות הקולית למוצרים יש ערך תרפויטי רב והם מזרזים שיקום והחלמה של המיתרים. המוצרים הטבעיים מזרזים את זרימת הדם למיתרים ובכך תפקוד המיתרים משתפר להפליא. הנשימה נהיית קלה יותר וניהול האוויר טוב יותר.
צמחי מרפא בשילוב אביזר ה TPV שמספק תנועה ואנרגטיקה יחד עם הרפיה של שרירים והכנתם לפעולה יעצימו את היכולות ויעמיקו את הביצועים. העבודה עם האביזר תכפיל את התוצאות פי כמה וכמה. הגמשה וחיזוק המיתרים דרך התנגדות המים ושאיפות שמרחיבות את שרירי הנשימה. יחד עם שילוב המוצרים הטבעיים לניקוי וחיטוי מושלם.
כלומר מלבד החיטוי שיאפשר למיתרים לעבוד בצורה קלה יותר, צבע הקול ישתפר מיידית בגלל פתיחת תיבות התהודה, והשילוב של תנועת המיתרים עם ערכת TPV יגמיש ויחזק את המיתרים. מה שישנה את איכות תפקודם בכמה מונים.
תגליות נוספת שהיו לי בנושא הגוון הקולי הם שטיפת הסינוסים עם אביזר משפך הסינוסים וניקוי האוזניים עם נרות ההופי. שני האחרונים פותחים חללים ומאפשרים תנודת אוויר קלה יותר דרך הסינוסים.
כידוע הסינוסים הם חלק נכבד מהמגבר הטבעי של הקול שלנו וכשהם נקיים ומעבר האוויר חופשי ורחב התוצאה לא תאחר להגיע בצליל משופר (זמרים שטסים להופעות מעבר לים חשוב שיצטיידו בנרות ההופי מאחר ובמקרים רבים בעקבות לחץ האוויר על האוזניים בטיסות תפגע איכות השמיעה וכתוצאה מכך הלחץ על המיתרים יגבר).
לסיכום:
כידוע, כדי לשלוט היטב בצליל ובאיכותו עלינו לשמור על תיבות התהודה שלנו נקיות ולכוון את הצליל אליהן (התמציות יחטאו וינקו אותם).
עלינו לשלוט ולנהל היטב את האוויר (ובעזרת ה TPV נחזק ונחמם את שרירי הנשימה השונים) ועלינו לתפעל היטב את מיתרי הקול שלנו שהם מקור הצליל (מה שישתפר בקלות ובמהירות ע"י צמחי המרפא והשמנים שיזרימו דם ואנרגיה לשרירים וע"י התרגול עם האביזר שיגמיש ויחזק אותם).
בהצלחה
טליה
מהי צרידות:
צרידות היא פגיעה בבית הקול המשפיעה על איכות הפקת הקול שלנו. לפי קרל גוסטב יונג "המחלה היא המאמץ שנעשה על ידי הטבע כדי לרפא את האדם".
היא הינה פעמון האזעקה ומנגנון ההגנה של הגוף כדי להתריע מפני בעיה. צרידות נועדה לעורר אותנו לשינוי.
הגורמים השכיחים לצרידות:
שימוש לא נכון (לא בריא) של הקול שימוש יתר תנאים סביבתיים המקשים על הפקת הקול דיבור בכיתה רועשת או שירה כשנגנים גוברים על הזמר או ללא הגברה תואמת (חיידקים וירוסים), יובש /חוסר בלחות ועוד ועוד.
מהי הפקת קול נכונה?
מדוע נשמע את המשפט השגור בפי הרופא או הקלינאי :אתם צריכים ללמוד לדבר נכון! הרי לא באמת צריך ללמד אותנו לדבר נכון. אלו פעולות טבעיות שהגוף יודע בעצמו ואנשי המקצוע חוקרים את הגוף ש'ילמד' אותם מה בדיוק קורה.
הפקת קול נכונה היא קודם כל הפקת קול בריאה. דיבור נכון הוא כזה שלא יגרום לנו לנזק ויפחית את העומס מהגרון. כלומר שימוש נכון של המיתרים ושל הקול הוא ענין של בריאות. אם אנחנו יוצרים נזק בשימוש שאנו עושים עם מיתרי הקול או שאנחנו מחריפים בעיה קיימת בעצם השימוש הרוטיני שלנו עם הקול הדיבור או השירה שלנו לא נכונים לאותו המצב ואנו עלולים לפגוע בבריאות הקולית שלנו (נגעים שיגבילו את הפקת הקול, נשימה כבדה, דלקות ועוד.) יתכן שמקור הבעיה הוא טכניקה לא נכונה/לא בריאה (הן בדיבור והן בשירה( אבל לא תמיד. עומס יתר בשילוב בעיות נוספות הוא המקור הראשון השכיח לבעיות.
כלומר שילובים וצירופים שונים של בעיות בריאות שכמעט תמיד מתלוות לעומס הקולי הם המקור העיקרי. כמובן שיש יוצאים מן הכלל. מדלקות גרון , חומציות יתר, תפקוד לא תקין של בלוטת התריס חוסר בשעות שינה
תזונה לקויה ועוד גורמים חיצוניים כמו עישון תופעות לוואי ויובש כתוצאה מנטילת כדורים מסוימים ועוד.
כדי להמחיש יותר את הנושא דלקת גרון ללא עומס קולי נלווה לה תחלוף לאחר מספר ימים או קצת יותר ללא שרידים (מקסימום צרידות קלה של מספר ימים עד שבועיים) אם נהיה קשובים לקול שלנו ולצרכיו ונעשה את הפעולות הנכונות שדרושות לשיקום המיתרים
נוכל לרפא את עצמנו מצרידות או למנוע כזאת גם כשהתנאים הסביביתיים מחמירים איתנו.
כיום יש בידינו את הכלים להתמודד עם עומס רב ועם תנאים לא אופטימליים להפקת קול כלים 'להנצל' מצרידות ומבעיות קוליות מתמשכות שעלולות להיות בלתי נמנעות במצבים אובייקטיבים נתונים.
מה עושים?
בשלב הראשון להפחית מהעומס הקולי. להפחית עוצמה קולית כמה שיותר . אבל לא ללחוש. עדינות היא שם המשחק. דיבור רך. ללא התקפה של הצלילים (גם לא בשירה)
לכוון את הצליל לקדמת הפנים (אפשר לסגור את האף עם היד ולדבר כדי להמחיש
מה זה אומר לכוון לתהודה קידמית. לקידמת הפנים).
חשוב לשלב תרסיס קלאסי מס' 2 לתמיכה בקול.
תרסיס שמנים מס' 5 לחיטוי
אבקה מס' 4 להגנה על האזור הפגוע (הגנה מנזקי החומציות ומניעת שחיקה)
ופתרון הקסם למניעת צרידות או לטיפול בה (וכדי להמנע מניתוחים מיותרים(
הוא ערכת TPV.
טיפול כולל שילוב המוצרים הטבעיים המוזכרים להלן עם תרגול עדין ורוטיני. לפני ואחרי מאמצים קוליים באמצעות ערכת TPV. הטיפול אופטימלי לגרון.
מעין התעמלות עם מכשירים למיתרים (מתיחה של שרירים שתתרום להחלמה) בחדר סאונה עם השמנים וצמחי המרפא שמחטאים, ומשחררים עודפי חומצות וליחות על המיתרים וממערכת הנשימה.
בהצלחה
טליה
כאב גרון הוא סימן לבעיה שמתחילה במידה והכאב אינו תחילתה של מחלה
מחידק או וירוס אז זהו סימן לעייפות קולית/שחיקה קולית:
עיפות קולית עלולה להתבטא בחספוס, צרידות קלה, עייפות קולית או שרירים נוקשים המגבילים את טווח התנועה של המיתרים,
לעיתים בנפיחות ואדמומיות בבית הקול.
המצב עלול להחריף לכאב בגרון, חולשה קולית, עייפות כללית ,קושי בהפקת קול, חוסר רצון לדבר/לשיר, ועוד.
לאורך הזמן המצב עלול להוסיף ולהסתבך למצבים מורכבים יותר ולהגיע לנגעים על המיתרים או לחוסר סגירה מלאה שלהם.
מהן הדרכים לשמור על בריאות הקול וכיצד להקל מפני עייפות/שחיקה קולית?
שתיית כמות מספקת של מים לאורך היום ולאורך המאמצים הקוליים
שמירה על תזונה נכונה ומתאימה (במיוחד לפני ואחרי מאמץ. לדעת מה לא לאכול ומה כן).
מנוחה קולית (לפני מאמץ ולאחריו)
הקפדה על שעות שינה מספקות ואיכותיות בלילות.
ביצוע תרגילים לשחרור הקול לאחר מאמץ
ביצוע תרגילים להכנת הקול לפני מאמץ
ועוד.
מהו הקשר בין דיבור נכון ובריא לעייפות קולית?
דיבור ברור עם דגש על היגוי נכון יתמוך בהפקת קול טובה ובריאה ויפחית מהלחץ על המיתרים.
חשוב לשים לב שהדיבור לא יהיה מהיר מדי, חזק מדי, או בגובה צליל שאינו טבעי ונוח.
חיתוך דיבור / בהירות דיבור המוקפדים הם אחד הכלים החשובים להפקת מילים במינימום מאמץ.
יש לשים לב שהקול קולח ולא נעצר בחוזקה ובתקיפות על העיצורים.
יש לשים לב שהדיבור נשאר טבעי אך מדויק מבחינת חיתוך העיצורים והתנועות (הדיבור).
דיבור עצל יגרום לקול לצאת באופן שאינו ממוקד וידרוש מאיתנו להוסיף לחץ מיותר על המיתרים.
לעומת זאת דחיפה מספקת של איברי הדיבור (לדוגמא פעולת הלשון החך השפתיים ושרירים נוספים)
יהוו תנופה לקול בצאתו לחלל.
ההיגוי הנכון יעשיר את הצליל ויתרום להדהודו.
חשוב להבין שהערך המוסף של בהירות המילים הוא שמירה על בריאות הקול .
איך לתרגל דיבור נכון כדי למנוע עייפות ושחיקה קולית?
תרגול ע"י דקלום של טקסטים בקול דיבורי ברור ורם ( חזק אך לא מדי ) בקצב מתון איטי ואחיד!!!
עם דגש על האחידות.
הקפדה על הגייה מדויקת של העיצורים והתנועות (חמשת סימני הניקוד) יקלו על עייפות קולית .
כשיש קושי וחוסר נוחות כדאי להעזר באנשי מקצוע מיומנים, מורים לפיתוח הקול
וקלינאי התקשורת שיכולים לעזור בשליטה על השימוש באיברי הקול שנראה שדורשים חיזוק
(לדוגמא ילמדו תרגילים לחיזוק החך, חיזוק שרירי הלשון , חיזוק שרירי הליבה הסרעפת,
יעודדו שימוש בתהודה קדמית ועוד )
לסיום
לשמירה והגנה על הקול מפני שחיקה ועייפות (וכמובן לטיפול בכל בעית צרידות)
נמליץ להשתמש בערכת TPV שהיא מעין 'בית ספר' לקול, 'מכון כושר וחדר סאונה למיתרים'.
המטרה: חיזוק הגמשה והקניית הרגלים נכונים למיתרים להפקת קול בריאה וחסכונית
(מקסימום עוצמה במינימום מאמץ)
טליה
TMRG מומחים לקול
גרנולומה - דלקת במיתרי הקול
גרנולומה/ דלקת
גרנולומה על מיתרי הקול היא סוג של דלקת. זיהום כתוצאה מגורמים שונים כגון: חומציות העולה מהקיבה, חיידקים, פטריה, טפיל, גוף זר שהוכנס ויצר זיהום.
גרנולומה/ דלקת
גרנולומה על מיתרי הקול היא סוג של דלקת. זיהום כתוצאה מגורמים שונים כגון: חומציות העולה מהקיבה, חיידקים, פטריה, טפיל, גוף זר שהוכנס ויצר זיהום.
לדוגמא: לאחר פגיעה של המיתר כתוצאה מאינטובציה שהוחדרה (צנור לנשימה) במהלך ניתוח.
גרנולומה תתכן גם כתוצאה מאלרגיה שגורמת לתגובה דלקתית (כתוצאה מפעילות יתר של מערכת החיסון). כשהמיתרים מודלקים הם עשויים להתנפח ולשנות את צבעם (יאדימו). כתוצאה מכך פעילות קולית תהיה מלווה במאמץ שבעקבותיו יתפתחו קשיים ואפילו נגעים על המיתרים. זאת הסיבה שכדאי לטפל ולא להזניח בעיות קוליות מתמשכות.
הטיפול הראשוני המומלץ הוא מנוחה קולית והפחתת המאמץ הקולי.
במצב זה חשוב:
שנמעיט/נפחית בפעילות קולית.
שנקפיד על טכניקה לא מאומצת בהפקת הקול.
שנשמור על קלילות בהפקת הקול (בסגירת המיתרים והידוקם),
שנדבר לאט וברכות. מומלץ להשתמש בהפסקות ארוכות בין המילים שיאפשרו מרווח נשימה גדול יותר מהרגיל.
כלומר שנאט את הקצב בין משפט למשפט ולעיתים בין מילה למילה. (מעט שיוסיף הרבה).
טיפ חשוב: במהלך שעות היום יש לדבר במינימום עוצמה אפשרית. לא מדובר על לחש אלא על הפחתת הווליום. דיבור חלש ועדין שדורש מינימום מאמץ.
מומלץ לבצע שטיפות מים ומלח או מים עם סודה לשתייה.
במצבים כאלו נמליץ לטפל בתרסיס קלאסי מס' 2 ובאבקה מס 4
כדי לספק תמיכה למערכת הקול. ולאפשר חיטוי של המקום ושכבת הגנה עם המוצרים הטבעיים.
במצבים חמורים או כרוניים ולאנשי מקצוע קולי נציע להשתמש בערכת TPVבשיטה הטיפולית המיוחדת המאפשרת את מירב התנאים המיטיבים והאופטימליים למיתרי הקול.
שימוש עם ערכת TPV כוללת שחרור של המיתרים החדרת לחות ועיסוי עדין ובטוח לשחרור השרירים בבית הקול. השימוש בערכה משפר ומקצר את פעולת החימום והשחרור ויתן מענה להיגיינה של המיתרים.
התרגול מתבצע ללא כוח ומניע את המיתרים לאזור בטוח וטבעי ולכן יעיל כל כך.
מי שעובד עם קולו בצורה אינטנסיבית רצוי שינהג ממש כפי שהספורטאים המקצועיים מתייחסים לגופם ולשריריהם. תרגול כשנדרש. חימום והרפיה לפני עבודה מאומצת.
מנוחה בין המאמצים. תוספי מזון מתאימים ואורח חיים בריא.
בהצלחה,
טליה TMRG
איבוד קול
איבוד הקול השכיח ביותר הוא לאחר התקררות. כאשר יש דלקת במיתרים, הם נפוחים ולכן הם אינם נפגשים. אין מפגש ביניהם וזאת הסיבה שלא נוצר צליל.
לפני איבוד הקול נחווה בד"כ צרידות וקושי שיחמירו בהדרגה עד לאיבוד קול מלא או חלקי.
כלומר התהליך הוא התקררות, לאחריה צרידות, ולאחריה אובדן יכולת הדיבור והקול שמלווה בדלקת במיתרים. גורם נוסף שכיח של הוא עומס יתר: עומס קולי רב ללא מנוחה מספקת, עלול להיות מלווה במחלה זיהומית ודלקות שנגרמות הפעם כתוצאה מהעומס.
קיימים מקרים נוספים דומים שעלולים להיגרם מפגיעה עצבית או פגיעה בשרירים מסיבות שונות. פעמון האזהרה הראשון שלנו ש'מצלצל' לפני נזק קולי הוא התחושה שלנו. לחיוב ולשלילה.
כשקיימת תחושה טובה בגרון, תחושת קלילות בהפקת הקול, שליטה במנעד הקולי, עוצמה קולית, איכות קולית שאנחנו מרוצים ממנה, או לעומת זאת במקרים שאין לנו שום תשומת לב על הגרון, נדע שאלו סימנים חיוביים ושהמצב תקין. ולהפך. כשיש לנו קושי, כשאנו מרגישים חוסר נוחות, כאב, קושי, צרידות, קול חלש מדי, עלינו לעצור לבחון את המצב, לשקול ולפעול בהתאם. פעולה היא במקרים רבים חוסר פעולה, כלומר מנוחה קולית או שחרור הקול ע"י תרגילים מתאימים, ושימוש בכל אחת מהדרכים שתומכות ועוזרות להפקת קול בריאה ולשחרור מיתרי הקול.
חיספוס קושי וכל הסימפטומים הנ"ל הם השפה של הגוף ש'מדבר' איתנו ו'מסביר' לנו שעלינו לעשות משהו כדי למנוע נזק.
מניעה:
כדי שלא נגיע עד לאיבוד קול עלינו להקפיד יתר על המידה על ההיגינה הוואקלית. בפעילות מאומצת ואינטנסיבית בזמן עומס קולי השרירים זקוקים להרבה יותר אנרגיה מאשר בזמן מנוחה.
היגיינה קולית היא:
שינה איכותית ארוכה ורציפה בשעות הלילה. שיש לה חשיבות עצומה במניעת בעיות קול ובשמירה על מערכת חיסונית טובה. (חשוב לזכור שהורמון הגדילה שאחראי לשיקום השרירים משתחרר במיוחד בשעות הלילה) .
תזונה מתאימה גם היא משחקת תפקיד מרכזי במניעה. להקפיד על תזונה שמספקת אנרגיה ו'מתדלקת' את גופנו שיהיה ברמת האנרגיה המתאימה למאמץ. וכמו כן חשוב שנמנע ממאכלים שיוצרים גירוי חומציות וליחות. וכמובן מנוחה קולית. לנוח לאחר מאמצים קוליים ולפניהם.
נמליץ להוסיף בזמן עומס או התקררות שימוש עם מוצרים טבעיים (כמו אבקת TMRG ותרסיס קלאסי מס' 2) שיגנו על המיתרים.
מה לעשות/כיצד לטפל במקרה שאיבדנו את הקול:
מלבד קביעת תור לרופא אף אוזן וגרון לקבלת אבחנה מדויקת, חשוב לטפל. ( אובדן הקול מהסיבות הנפוצות היא תופעה שכיחה וחולפת. וחשוב שנטפל כראוי כדי שלא יתפתחו נגעים על המיתרים. )
דבר ראשון וחשוב ביותר הוא שניתן למיתרים את הזמן שלהם. נשמור על מנוחה קולית דהיינו לא נחזור לפעילות רגילה , לא ננסה לדבר בכוח למרות איבוד קול וכמובן שלא ננסה ללחוץ ולשיר במצב שכזה. רק כשיתקיים שיפור משמעותי נעבוד עם תרגילי קול ונחזור לפעילות מלאה בצורה הדרגתית.
הטיפול עם ערכת TPV הוא התרגול האולטימטיבי שנמליץ עליו.
בתחילה לתרגל ללא השמעת קול.רק בועות בנשיפות ובשאיפות. רק כאשר הקול חוזר, אפילו במעט, נתחיל להוסיף בעדינות רבה צלילים עולים ויורדים במנעדים קטנים. הצלילים יהיו רק באזור שנוח לנו להפיק אותם בקלות ללא לחץ וללא הפעלת כוח. כשנחוש הטבה נוספת, נרחיב מעט את המנעד הקולי. מה שחשוב הוא לתרגל בעיקר את הצלילים הנמוכים של סולם הצלילים שלנו. בצלילים עולים ויורדים.
ושוב, חשוב שלא נחזור לפעילות בצורה פתאומית אלא בהדרגה.
כשנעבוד עם ערכת TPV בצורה עדינה ובאזור הנוחות תהליך חזרת הקול ושיקום המיתרים יהיה מהיר מפתיע והכי חשוב מבוקר.
בהצלחה
טליה
יבלות על מיתרי הקול
מהן? כיצד נוצרות? וכיצד נטפל בבעיה!
מהן יבלות:
יבלות על מיתרי הקול הן תופעה שכיחה הקיימת בקרב אנשים רבים שקולם עיסוקם. מעין פציעת עבודה או כפי שהרפואה מכנה ומגדירה: 'מחלת מקצוע'.
היבלות הן מעין בליטות , בד"כ סימטריות ונוצרות בזוגות בשולי מיתרי הקול. בכל מיתר, כשהן מתיצבות בד"כ אחת מול השניה. היבלות שכיחות יותר אצל ילדים ונשים מאשר אצל גברים מאחר ואלו מדברים בקול יותר גבוה. מה שיוצר כיווץ ומתיחה רבים יותר של המיתר.
סיבת היווצרותן:
יבלות על המיתרים מופיעות בד"כ משימוש יתר, שימוש מאומץ או משימוש לא נכון בהפקת הקול.
יחד עם זה לעיתים נגרם עומס יתר כתוצאה מגורמים נוספים המכבידים על הפקת הקול כגון חומציות יתר, ליחות או חזרה לעבודה בטרם עת לאחר התקררות כשהקול עדיין לא חזר לעצמו במלואו.
למרבה הפלא נגלה מקרים של יבלות גם אצל בעלי טכניקות קוליות נכונות. (זמרים שלומדים ולמדו פיתוח קול או מורים שעברו הדרכה אצל קלינאי תקשורת) כשהסיבה המובהקת היא עומס קולי בשילוב עם חולשה גופנית כלשהי. מורות או גננות נפגשות לעיתים עם התופעה לאחר לידה.
מהם התסמינים של היבלות?
ניתן לשמוע צרידות בקול, חיספוס,שבירה, חוסר שליטה על מנעד הצלילים, תחושה של אי נוחות, קושי ומוגבלות בזמן הפקת הקול. תשישות. כאב.
איכות הקול נפגמת והקול עשוי להפוך לנשיפתי (תולדה של בריחת אוויר)
התחושה עלולה ליצור תסכול ולעיתים אף דכאון וחוסר רצון לתקשר.
מניעה
כדי להימנע מיבלות יש לשמור על שימוש בריא.
להימנע מצעקות או מדיבור ממושך ברצף ללא מנוחה.
להיות קשוב לגוף. אם חשים עייפות קולית או תחושה לא אופטימלית עם הקול חשוב לנוח. לא ללחוץ. להרפות. לשחרר ולהפחית מעוצמת הקול. בנוסף לפעול בצורה אקטיבית להגנה על המיתרים ע"י: שטיפות הפה עם מי מלח. גרגור חומץ. או שימוש עם מוצרי TMRG המיועדים להגנה ולתמיכה בהפקת הקול.
פתרונות:
בעבר היו נוהגים לנתח ולהסיר את היבלות , דבר שהיה עלול ליצור נזק ולפגוע בשכבות של המיתרים. ידוע שגם במקרים בהם הניתוח מצליח חשוב שיהיה שינוי מהותי בהפקת הקול אחרת היבלות עלולות לחזור.
טיפול:
ההמלצה הטובה ביותר לפתרון יסודי/ טיפול 'שורש' ליבלות במיתרים היא טיפול עם ערכתTPV תהליך שיש בו פעולה של שאיפה המרפה את המיתרים המדומים ואת המיתרים האמיתיים ומספקת להם לחות וחיטוי. ונשיפה למתיחה כיווץ ושחרור המיתרים.
השימוש בערכת TPV הוא חדשני וכיום נחשב כטיפול מתקדם ומקיף לסובלים מיבלות.
היתרונות הם רבים כגון זמינות, קלות, נוחות, תחושה נעימה הרפית המיתרים הרגעה כללית, חיזוק שרירי מערכת הנשימה ועוד מה שחשוב יותר מהכל שכשמתרגלים לפי ההוראות הטיפול מאוד עדין ומשחרר ואינו יכול להזיק.
ניתן לתרגל עם הערכה באופן עצמאי או בליווי איש מקצוע,מורה לפיתוח קול או קלינאי קשורת שיפקח ויוסיף תרגילים משלו לעבודה עם האביזר. להאצת התהליך כדאי להפחית מהמאמץ הקולי למשך השבועיים הראשונים של הטיפול. לצד התרגול בערכה.
טיפ חשוב:
עבודה עם אטמי אוזניים: כדי להעלות את המודעות לדיבור עדין רך שאינו לוחץ
יש לאטום את האוזניים להקשיב לעצמנו מבפנים ולהפחית מעוצמת הדיבור ככל הניתן (וכל המרבה הרי זה משובח. עוצמת הקול עדינה ועדיין איננה לחישה)
טליה TMRG
עייפות קולית/שחיקה קולית:
עיפות קולית עלולה להתבטא בחספוס, צרידות קלה, עייפות קולית או שרירים נוקשים המגבילים את טווח התנועה של המיתרים,
לעיתים בנפיחות ואדמומיות בבית הקול.
המצב עלול להחריף לכאב בגרון, חולשה קולית, עייפות כללית ,קושי בהפקת קול, חוסר רצון לדבר/לשיר, ועוד.
לאורך הזמן המצב עלול להוסיף ולהסתבך למצבים מורכבים יותר ולהגיע לנגעים על המיתרים או לחוסר סגירה מלאה שלהם.
מהן הדרכים לשמור על בריאות הקול וכיצד להקל מפני עייפות/שחיקה קולית?
שתיית כמות מספקת של מים לאורך היום ולאורך המאמצים הקוליים
שמירה על תזונה נכונה ומתאימה (במיוחד לפני ואחרי מאמץ. לדעת מה לא לאכול ומה כן).
מנוחה קולית (לפני מאמץ ולאחריו)
הקפדה על שעות שינה מספקות ואיכותיות בלילות.
ביצוע תרגילים לשחרור הקול לאחר מאמץ
ביצוע תרגילים להכנת הקול לפני מאמץ
ועוד.
מהו הקשר בין דיבור נכון ובריא לעייפות קולית?
דיבור ברור עם דגש על היגוי נכון יתמוך בהפקת קול טובה ובריאה ויפחית מהלחץ על המיתרים.
חשוב לשים לב שהדיבור לא יהיה מהיר מדי, חזק מדי, או בגובה צליל שאינו טבעי ונוח.
חיתוך דיבור / בהירות דיבור המוקפדים הם אחד הכלים החשובים להפקת מילים במינימום מאמץ.
יש לשים לב שהקול קולח ולא נעצר בחוזקה ובתקיפות על העיצורים.
יש לשים לב שהדיבור נשאר טבעי אך מדויק מבחינת חיתוך העיצורים והתנועות (הדיבור).
דיבור עצל יגרום לקול לצאת באופן שאינו ממוקד וידרוש מאיתנו להוסיף לחץ מיותר על המיתרים.
לעומת זאת דחיפה מספקת של איברי הדיבור (לדוגמא פעולת הלשון החך השפתיים ושרירים נוספים)
יהוו תנופה לקול בצאתו לחלל.
ההיגוי הנכון יעשיר את הצליל ויתרום להדהודו.
חשוב להבין שהערך המוסף של בהירות המילים הוא שמירה על בריאות הקול .
איך לתרגל דיבור נכון כדי למנוע עייפות ושחיקה קולית?
תרגול ע"י דקלום של טקסטים בקול דיבורי ברור ורם ( חזק אך לא מדי ) בקצב מתון איטי ואחיד!!!
עם דגש על האחידות.
הקפדה על הגייה מדויקת של העיצורים והתנועות (חמשת סימני הניקוד) יקלו על עייפות קולית .
כשיש קושי וחוסר נוחות כדאי להעזר באנשי מקצוע מיומנים, מורים לפיתוח הקול
וקלינאי התקשורת שיכולים לעזור בשליטה על השימוש באיברי הקול שנראה שדורשים חיזוק
(לדוגמא ילמדו תרגילים לחיזוק החך, חיזוק שרירי הלשון , חיזוק שרירי הליבה הסרעפת,
יעודדו שימוש בתהודה קדמית ועוד )
לסיום
לשמירה והגנה על הקול מפני שחיקה ועייפות (וכמובן לטיפול בכל בעית צרידות)
נמליץ להשתמש בערכת TPV שהיא מעין 'בית ספר' לקול, 'מכון כושר וחדר סאונה למיתרים'.
המטרה: חיזוק הגמשה והקניית הרגלים נכונים למיתרים להפקת קול בריאה וחסכונית
(מקסימום עוצמה במינימום מאמץ)
טליה
TMRG מומחים לקול
גוון עומק ברק ופתיחת תהודות
חלומו של כל זמר. חלום של כל זמר ואפילו של שחקן ומרצה שרוצים גוון קול שיחדור ויהדהד ואפילו ירגש את ליבם ונפשם של הקהל שלהם. לו רק היה אפשר לפתוח את הפה להוציא צליל ולהיות משוכנע שהסאונד שלנו יהיה מושלם ויעשה את ה'וואו'.
אנחנו ב TMRG נשתדל להגשים את המשאלה הזאת עבורך.
גילוי נאות:
לימדתי הרבה מאוד שנים פיתוח קול. במסגרת הלימודים שלי, השתדלתי לחקור כמה שיותר שיטות קוליות שונות ולפעמים משונות. לא הפסקתי לחפש עוד ועוד תשובות, עוד פטנטים עוד תרגילים שישפרו את איכות הקול של תלמידי ואת שלי, יעמיקו את הגוון הקולי ויוסיפו את הקסם והברק שכולנו כה מחפשים. כזה שרק יחידי סגולה זוכים לו אחת לדור. ובאמת גיליתי טכניקות מרתקות להפקת אפקטים שונים ומאתגרים, והבנתי וגיליתי דרכים נוספות להפקת קול . אך עדיין לא הייתי מסופקת. והמשכתי לחפש. כי לא מצאתי את הסוד שיאפשר לקול תמיד בכל מצב בכל שעה בכל זמן, להגיע לשיאו. בלי הכנות מרובות.בבטחון וברוגע.
במסגרת מחקרי ולימודי לא הסתפקתי רק בתחום של פיתוח קול ולימוד נושאים שקשורים לעולם קלינאות התקשורת. הרחבתי את לימודי וחיפשתי תשובות נוספות בלימודי אנטומיה פיזיולוגיה פתולוגיה הרבולוגיה ארומתרפיה הומיאופתיה קלאסית הומיאופתיה מודרנית ועוד ועוד. ורק כשהיה ברור לי מעל לכל ספק שעולם שלם מתגלה לפני, נרגעתי.
באחד מהניסיונות שלי בערבוב צמחי מרפא שהכנתי לעצמי שכוללים בדיקה קולית של עצמי ולפעמים של תלמידי קרה הנס. התרחש משהו משמעותי. הגוון והיכולות הקוליים השתפרו והשתדרגו להפליא. ומאז הכל היסטוריה.
החיבור החקר והלימוד המתמיד הולידו את TMRG. סדרה של צמחי מרפא שמנים ואביזרים לטיפול בבעיות קול. אבל לא רק. גם לשיפור היכולות הגוון הברק העומק הקולי ועוד.
צמחי המרפא והשמנים מחטאים את המיתרים ואת מערכת הנשימה משרידי ליחות וחומציות ומשפרים מיידית את הגוון ו'מצחצחים' את הקול. (מאחר ועודפי הליחות ממערכת הנשימה כולה מאפילים את צבעו והדהודו של הקול ברגע שיתנקו הצליל 'יצלצל' ו'יבריק' )
חשוב לציין שמלבד שיפור בביצוע ובאיכות הקולית למוצרים יש ערך תרפויטי רב והם מזרזים שיקום והחלמה של המיתרים. המוצרים הטבעיים מזרזים את זרימת הדם למיתרים ובכך תפקוד המיתרים משתפר להפליא. הנשימה נהיית קלה יותר וניהול האוויר טוב יותר.
צמחי מרפא בשילוב אביזר ה TPV שמספק תנועה ואנרגטיקה יחד עם הרפיה של שרירים והכנתם לפעולה יעצימו את היכולות ויעמיקו את הביצועים. העבודה עם האביזר תכפיל את התוצאות פי כמה וכמה. הגמשה וחיזוק המיתרים דרך התנגדות המים ושאיפות שמרחיבות את שרירי הנשימה. יחד עם שילוב המוצרים הטבעיים לניקוי וחיטוי מושלם.
כלומר מלבד החיטוי שיאפשר למיתרים לעבוד בצורה קלה יותר, צבע הקול ישתפר מיידית בגלל פתיחת תיבות התהודה, והשילוב של תנועת המיתרים עם ערכת TPV יגמיש ויחזק את המיתרים. מה שישנה את איכות תפקודם בכמה מונים.
תגליות נוספת שהיו לי בנושא הגוון הקולי הם שטיפת הסינוסים עם אביזר משפך הסינוסים וניקוי האוזניים עם נרות ההופי. שני האחרונים פותחים חללים ומאפשרים תנודת אוויר קלה יותר דרך הסינוסים.
כידוע הסינוסים הם חלק נכבד מהמגבר הטבעי של הקול שלנו וכשהם נקיים ומעבר האוויר חופשי ורחב התוצאה לא תאחר להגיע בצליל משופר (זמרים שטסים להופעות מעבר לים חשוב שיצטיידו בנרות ההופי מאחר ובמקרים רבים בעקבות לחץ האוויר על האוזניים בטיסות תפגע איכות השמיעה וכתוצאה מכך הלחץ על המיתרים יגבר).
לסיכום:
כידוע, כדי לשלוט היטב בצליל ובאיכותו עלינו לשמור על תיבות התהודה שלנו נקיות ולכוון את הצליל אליהן (התמציות יחטאו וינקו אותם).
עלינו לשלוט ולנהל היטב את האוויר (ובעזרת ה TPV נחזק ונחמם את שרירי הנשימה השונים) ועלינו לתפעל היטב את מיתרי הקול שלנו שהם מקור הצליל (מה שישתפר בקלות ובמהירות ע"י צמחי המרפא והשמנים שיזרימו דם ואנרגיה לשרירים וע"י התרגול עם האביזר שיגמיש ויחזק אותם).
בהצלחה
טליה
ליחות
"יש לי ליחה" עודף ליחה היא אחת התלונות הנפוצות ביותר השגורות בפי מורים זמרים מרצים וכיוצא בזה.
מהי הליחה?
ליחה נחשבת כחומר עודף של ריר או כיח, שמצטבר בגוף. כשהליחה מורגשת על מיתרי הקול נחוש קושי בסגירת המיתרים ובהפקת קול רצויה.
ליחה יכולה להגיע למיתרי הקול משתי מערכות עיקריות. מהוושט/מערכת העיכול וממערכת הנשימה (מידע על חומציות שעולה ממערכת העיכול ניתן למצוא במאמר חומציות/ריפלוקס)
הליחה על המיתרים תהיה בצורת שכבה דקיקה של ריר קרומי שעוטפת את מיתרי הקול.
לעיתים קיים לחץ אוויר חזק מדי ממערכת הנשימה כדי להפיק קול, מצב בו כמות אוויר גדולה מדי תעבור בכוח רב דרך המיתרים ותדחוף איתה שאריות של ריר המצוי במערכת הנשימה כלפי המיתרים.
הפעולה תגרום לחסימה ותפריע לסגירה של המיתרים ותעמעם את הדהוד הצליל.
זמרים יחוו את התופעה בעיקר בעליות לצלילים הגבוהים של המנעד או בזמן מאמץ קולי (שירה ממושכת או הפקת קול בעוצמה חזקה). גם מורים ומרצים או אנשים שעובדים שעות רבות עם קולם יחושו את התופעה בצורה גוברת בזמן עומס או כשהם מדברים בקול רם.
לליחה הנוצרת בגוף יש מטרה משלה. כמו שלכל איבר ולכל תופעה יש סיבה גם לליחה יש את ההיגיון שלה וסיבה להיווצרותה.
הגוף מייצר ליחה ב-3 סיטואציות עיקריות:
כתגובה לא אופטימלית לפולש זר או לוירוס חיידק וכד'
במקרה הזה מטרתו להלחם ב'אורח' הלא רצוי. תפקיד הליחה לתקוף וללכוד את הרעלים. ואז לצאת מהגוף.
כתגובת הגנה למזון או לגורם אלרגני כלשהו שלא מתאים לו.
כתגובה ללחץ מתמשך על איברים.
גם במקרה האחרון הסיבה היא הישרדותית. הגוף מייצר ליחה כדי להגן על המיתרים מחיכוך מתמשך.
כיצד להתמודד עם התופעה:
ממולץ לשפר את הטכניקה של תנועת המיתרים. לשפר את הגמישות. וכאן נמליץ על תרגול עם ערכת TPV במידה והנושא הוא כרוני. או אם אתם סובלים מהתופעה ומחפשים פתרון לטווח המיידי וגם לטווח הרחוק.
כמו כן תמיד מומלץ להצטייד עם תמציות לניקוי מיידי של עודפי הליחה (תמציות שבו זמנית גם משפרות את איכות הקול).
ניתן לבחור את אחת מהתמציות מהסדרה הקלאסית שכולן מצוינות לניקוי מיידי של עודפי הליחה ולשיפור באיכות הקול.(לבחירה מספרים:1/2/3/77). כדאי להוסיף לאחת התמציות את תרסיס מי המלח והשמנים להשלמת התהליך.
ובמקביל לעשות בדק בית בנושא התזונה:
ידוע שלמזון יש השפעה בריאותית כמעט בכל נושא. הרבה מן המחלות נובעות ממערכת העיכול. מאכילת מאכלים שלא טובים/מתאימים לבריאות ואף מאכילת יתר. (כדאי לקחת לתשומת הלב את נושא השינוי התזונתי למרות שבד"כ את התוצאות לכך נקבל רק בטווח הרחוק יותר. לכן חשובה התמיכה הקולית בשלב הראשון עם התמציות ובהדרגה לתת את הדעת על התזונה שלנו)
מה לא!!
להימנע מאכילה בשעות הערב המאוחרות.
תזונה שמעודדת ליחה-(ולכן יש כמובן להימנע או להמעיט ממנה)
חלב ומוצריו (לבדוק לאיזה מהמוצרים הרגישות גבוהה)
קמח לבן (כולל אטריות, לחם לבן,סולת, דברי מתיקה העשויים מקמח לבן)
להמנע מחלב. ניתן לבדוק תחליפי חלב.(חלב אורז, שקדים, עיזים, כבשים)
סוכרים (מומלץ לעבור לסטיויה- תחליף טבעי)
פירות הדר (מלבד לימון)
מזון מטוגן, שמנוני
פיצוחים קלויים.
מה כן!!
להקפיד על מספר ארוחות קטנות ביום. (בין 3-5) בלעיסה איטית
מזון בטמפרטורת החדר או חם יותר.מומלץ על מזונות מבושלים (בעיקר ירקות).
מאכלים טובים לסובלים מליחה (מסייע בהוצאתה)-
מרק דלעת
כרוב בכל צורותיו (טרי, מבושל, כבוש)
סירופ בצל ודבש (לחתוך בצל לקוביות קטנות, להכניסו לכלי זכוכית עם 3 כפות דבש.
לקחת כל שעתיים כף מהנוזל שהופרש מהבצל
חלבון מהצומח – עדשים בשלל צבעים, שעועית
דגנים מלאים – אורז מלא, כוסמת, קינואה, גריסי פנינה
לימון
חומץ תפוחים
תפוח ירוק
לחם שיפון מלא או לחם מחיטה נבוטה
תה ירוק
תה ג'ינג'ר , טיליה (חליטה), רבע כפית קינמון, חצי לימון סחוט מים חמים ודבש לפי הטעם
תבלינים- כמון, ג'ינג'ר, אניס, שומר, הל, קימל, אגוז מוסקט, ציפורן, שום
.ירקות נוספים שעוזרים להוצאת ליחה מהגוף– צנון, קולורבי, שום, שקדים, תאנים (התאנים מייצרות סיכה רצויה שעוזרת להיפטר מליחה לא רצויה)
בהצלחה
טליה TMRG
כמה מילים על זכרון שירירי!
כשאנו מתרגלים תרגילים קוליים דרך האביזרים, בהתמדה ובצורה רוטינית, המוח מסתגל ומשתנה בהתאם לנתונים המתקבלים
ומעביר את המסרים הדרושים למיתרים המתקבלים.
נוצר זכרון שרירי, שהוא למעשה חיבורים וקשרים חזקים יציבים ומעובים בין עצבים וסיבים
שעובדים בסינרגיה ושמעודדים את המיתרים לעבוד בחופשיות בקלילות וללא מחשבה.
אז הכלל הפשוט הוא ככל שמתאמנים המוח שלנו משתנה, ונכנס לתהליך נקרא גמישות מוחית.
השינוייים הופכים למבניים,ומקובעים .
לא נדרש מאמץ יתר להטמיע את השינוי כשהשרירים והמוח מאוחדים.
קשה להאמין -אחת הסיבות הנפוצות לריפלוקס בקרב משתמשי הקול היא:
שימוש לא נכון של האוויר.
ידוע שרבים מהעוסקים במקצועות הקול, מתלוננים על החזר ושטי,שדורש מהם
ליטול סותרי חומצה בהמלצת הרופא המטפל. לעיתים למרות שבבדיקת גסטרו
לא תתגלה חומציות.(רוב הפציאנטים אפילו לא יתבקשו לעבור בדיקה כזו).
מה שלא ידוע,יתכן שבגלל מודעות נמוכה לנושא הקול, הוא ששיפור וחיזוק השליטה
של האוויר יפחית לחץ מהמיתרים ויפחית את תופעת הריפלוקס.
אחת הדרכים לפתרון הבעיה : אימון וחיזוק שרירי נשימה לשליטה מקסימלית של
כמות האוויר היוצאת. נהוג לכנות זאת כניהול נכון של האוויר.