זהירות!!! עצרו רגע לפני נזק קולי!
מה עושים רגע לפני שיש נזק קולי!?
פעמון האזהרה הראשון שלנו לבעיות קוליות ולפני נזק קולי הוא התחושה שלנו. לטוב ולרע.
כשקיימת תחושה טובה בגרון, תחושת קלילות בהפקת הקול (או למעשה כשאין לנו תשומת לב על הגרון) אנחנו בכיוון טוב. וההפך הוא הנכון. כשיש לנו קושי ואנו מוטרדים מהגרון או שאנו צרודים עלינו עצור, לבחון מחדש את המצב ולשנות משהו. חוסר נוחות / צרידות/ כאב הם השפה של הגוף שמדבר איתנו ואומר לנו שצריך להאט. לעצור. שאנחנו בסכנה לנזק קולי.
המגבלה הקולית באה להגביל אותנו מלעשות בדיוק את אותו הדבר..או בשפת הגוף מפריעה ומונעת מאיתנו להמשיך באותה הצורה..
כל שריר בגוף זקוק לאנרגיה. כשאנו בפעילות מאומצת ואינטנסיבית השרירים זקוקים ל הרבה יותר אנרגיה מאשר כשאנו במנוחה!!וזה אומר שכשאנו בעומס קולי עלינו להקפיד יתר על המידה על ההיגינה הוואקלית (הקולית) . לשינה שלנו, לתזונה למנוחה הקולית או לעזור עם מוצרים טבעיים (כמו אבקת טי אמ אר גי) שמגנים על המקום.אחרת בית הקול יהיה רגיש יותר לכל ‘מזיק’ שיפגוש בו (כמו חומציות ליחות וירוסים חיידקים ועוד) .
לא פעם אנו נהיים חולים דווקא במהלך פעילות קולית חשובה ומאומצת. כשאחת הסיבות לצירוף המקרים הזה היא שהגרון רגיש וחלש יותר עקב המאמץ והעומס יתכן שהמיתרים נפוחים או אדומים והמחלה תופסת טרמפ…
מה לעשות:
פעולות שגרתיות בעת מצוקה קולית שהן:
- ביקור אצל רופא האף אוזן גרון לקבלת אבחנה על מצב המיתרים.
- ביקור אצל קלינאי התקשורת או מורה לפיתוח קול לקבלת חוות דעת נוספת על ההתנהלות הקולית שלנו ועבודה קולית.
- לשמור על מנוחה כל פעם לפני מאמץ קולי (הרפיה של הגוף כולו למספר דקות יכולה לגרום להבדל משמעותי ברמת כיווץ ושחרור השרירים ולכן על תפקודנו הקולי)
- שחרור השרירים של מערכת הקול באופן קבוע מספר שניות מספר פעמים ביום. (זמזומים גרגורים וכל התרגילים המקובלים לשחרור)
5.תזונה שמותאמת לכם במיוחד. במאמצים הקוליים חשוב ל’תדלק’ את הגוף ולהיות ברמת אנרגיה נאותה באותו היום שלפני תחילת המאמץ. וגם לאחריו.
המלצה מיוחדת: במידה וקבעתם פגישה אצל קלינאי/ת התקשורת או אצל המורה לפיתוח הקול
כדאי להגיע למפגש מוכן עם הקלטה ‘חיה’ שלכם בזמן ‘אמת’. כלומר כשאתם מדברים בשיעור/בעבודה..בשעות העומס הקולי או אם אתם זמרים בהופעה /חזרה. כלומר בזמן אמת. מאוד חשוב שתספקו לאיש המקצוע את החומר הזה (אפילו בסרטון שלכם שמראה עוד נתונים) .התרגול ללא האינפורמציה הזאת עם קלינאי/ת התקשורת או עם המורה לפיתוח קול לא תמיד ישקף את הבעיות האמיתיות שגורמות לקושי ושבגללם אתם זקוקים לתיקון והכוונה המקצועית ועלול לפספס את העיקר. לאחר שהנושא נבחן , אז יותאם לכם תרגול מדויק לפי המצב. תרגילים לדוגמא אם אדם לוחץ על ה’גרון’, צריך להוסיף מידת אינפוף או תחושת פיהוק(כדי לשנות את מיקום החך) תוך כדי הדיבור או השירה.עיסוי ושחרור שרירים חיצוניים בבית הקול. ללטף עם לחץ קל את צידי הגרגרת מלמעלה למטה. או לחזק את שרירי הבטן והסרעפת לשיפור התמיכה. או חיזוק שרירי צוואר להגברת הסגירה של המיתרים במידה ואין נגעים. או דוגמא נוספת שחרור לסתות ולשון. לדבר ולשיר עם לסת שמוטה ורפויה. (אחת הטעויות הנפוצות שיוצרת מתח הן בדיבור והן בשירה היא הושטת הלסת קדימה ) ועוד ועוד…
הגישה הטבעית לריפוי היא להקדים תרופה למכה. זה חוק בל יעבור בתחום הריפוי בכלל. ועם פיספסנו אותו חשוב לטפל מהר ככל האפשר לפני שהמצב מתקבע ומחריף, וכך נימנע נזק קולי.
אנחנו בדרך כלל לא נותנים את הדעת להיגיינה ולשמירה שגרתית של הקול ( שחרור המיתרים לפני ואחרי המאמצים הקוליים ובין המאמצים הקוליים מנוחה תזונה מתאימה.. ) אלא אם נתקלנו בבעיה ששיבשה את התקינות של הקול שלנו והפריעה לנו ממש בהתנהלות היומיומית.
כדאי להיות מודע לכך..
תקשיבו לעצמכם , ולתחושות שלכם תרגישו את גרונכם וסמכו על הידיעה הפנימית שלכם מתי המצב תקין ומתי דורש תשומת לב. וברגע האמת טפלו, שנו, לימדו נוחו, תרגלו, תאכלו …..
מוצרי TMRG פותחו גם הם להתמודדות עם בעיות שכאלה גם כאמצעי מניעה וגם ופתרון לבעיה בהתהוות. הכנסו לחנות שלנו ותבחרו את המוצר המתאים לכם או צרו קשר וקבלו יעוץ קולי חינם.
טליה פילו