פחד קהל וצרידות
פחד קהל וצרידות
הגורמים לצרידות ולבעיות בהפקת הקול הם מגוונים ובמקרים מסוימים מפתיעים.
הצד הפסיכולוגי מסקרן ביותר- איך יתכן שהתרגשות, פחדים, מתח וחוסר בטחון ישפיעו כל כך על בריאות הקול שלנו?
פחד קהל כמעט בוודאות יוביל אותנו לשינוי באיכויות הקול (במקרים מסוימים הדבר אף יועיל לנו) מאוד מעניין לגלות כל פעם מחדש איך פחד במה עלול להוביל אותנו לשרשרת של התקלויות עם הקול שלנו.
דווקא כשאנחנו עומדים להעביר את אחת ההרצאות החשובות לנו ביותר,או הופעה בארוע משמעותי לנו במיוחד.
דווקא אז וירוס זעיר עלול לחמוק לגרוננו, או בעיות אחרות עם הגרון עלולות לצוף,
מעין צירוף מקרים “מיסטי” – שפעת חומציות, ליחות ועוד דבר שבמקרים מסוימים גורם לנו אפילו לוותר על החלומות הכי עוצמתיים שלנו.
ושוב במסגרת הראיונות האישיים שאנו עורכים עם בעלי מקצוע מתחום הקול אנו שמחים להביא לכם מאמר מפי שרון מורדוך.
שרון מורה לפיתוח קול שמתמחה בסדנאות לטיפול ושחרור הביטוי ופחד קהל.
והיא עושה זאת בדרך מיוחדת:
בסדנה לומדים טכניקות להפחתת רמת החרדה והמתח, מתבוננים בפחד ‘בעיניים’, ‘מדברים’ איתו ויוצרים חוויה מתקנת.
במאמר הבא שרון תחשוף כמה מהגורמים שהורסים לנו את ההצלחה ותתן טיפים להתמודדות.השאלות שאני שואלת אותה:
האם הפחד הזה הוא באמת כל כך חזק ומופיע אצל כל כך הרבה אנשים? מה עומד מאחוריו? מה מרכיב אותו?ומה הדרכים שהיא מציעה לפתרון הבעיה?
ושרון אומרת שלפי מחקרים שגילתה: “למעלה מ41% מהאנשים סובלים מפחד קהל או פחד במה.(כשהם נדרשים לעמוד מול קבוצה של אנשים לשיר, להרצות או להציג את עצמם).
שרון מוסיפה בנימה אופטימית שג’רי סיינפלד (הקומיקאי האמריקאי המפורסם) אמר פעם שאם צריך לשאת דברים בהלוויה אנשים יעדיפו להיות קבורים בארון מאשר לדבר מול קהל…”
ולפני ששרון מעבירה את המסר הנפלא שלה היא מוסיפה ציטוט של הפילוסוף אושו שממחיש נקודה שלטעמי מאוד חשובה להבנת התופעה.
“הפחד הגדול ביותר בעולם הוא הפחד מהדעות של אחרים וברגע שאתה מפסיק לפחד מהעדר, אתה כבר לא כבשה, אתה הופך להיות אריה. שאגה אדירה מתעוררת בלבך, שאגה של חופש.”
לי כבר כאן נופלים הרבה אסימונים. שרון מוסיפה מספר נקודות מעניינות ומשמעותיות בנוגע לתופעה:
לדבריה:
“פחד קהל הוא לא פחד אחד אלא תופעה שמאגדת פחדים שונים. אנחנו לא פוחדים מהקהל עצמו אלא חוששים מדברים הרבה יותר יסודיים שנעוצים בתת המודע שלנו, ולפעמים גם במודע . לדוגמא –
פחד מחשיפה
אני פוחד/ת שיראו מי אני באמת. שיגלו סודות שלי . שיגלו שאולי אני לא חכם ומבין, ולא מוצלח כפי שאני נראה . שרון מדגישה שהבעיה (היא קוראת לזה שקר) הוא השיפוט והביקורת המחמירה שלנו את עצמנו.
פחד מ”מה יגידו”
אנחנו כלכך מאומנים להשוות את עצמנו עם האחר. לתת לעצמנו ציונים ולבדוק איך אני מול הסביבה. אילו הישגים השגתי לעומת מה שנראה לי שאחרים השיגו? כמה אני שווה באמת ? הפחד הזה קשור גם לחשש להיות שונה, בלתי מובן ובעיקר לא שייך ויוצא דופן .
פחד מטעויות ואי דיוקים
אנשים שמחזיקים בדפוס מחשבה לפיו כל דבר שהם עושים חייב להיות הכי טוב שרק ניתן לפני שהוא יוצא לאוויר העולם, יעדיפו להימנע מלעשות מעשה מאשר לעשות ולטעות. זהו דפוס ‘מדכא’ של הרבה אנשים אינטלגנטיים שיאמרו משפטים כמו “אם זה לא מושלם זה לא שווה ואני לא מוציא/ה את זה החוצה” ולמעשה פוחדים להכשל.
פחד להיות בולט/ת מדי
ישנם אנשים שגדלים בסביבה שתמכה בדעה שרצוי להישאר צנוע כמו כולם כדי שלא נהיה חשופים לפגיעה, כי מי שבולט ומרים את הראש (או את הקול) עלול “לחטוף” כלומר להיפגע , ובכלל עדיף להיות בשקט כדי להיות מוגנים .
שרון מדגישה “אף אחד מן הפחדים אינו רציונלי או הגיוני”.
מה הפתרונות?
מדבריה של שרון עולים כמה מישורים שחשוב לתת עליהם את הדעת:
- הגברת המודעות- מה אני יודע/ת על הפחד שלי? מה אני מספר לעצמי על הפחד ?
- לפגוש את תת המודע-לחשוף אמונות ודפוסים שאני לא יודע/ת שיש לי.לגלות את המשפטים והאמונות שמסתתרים אצלנו בתת מודע (שלא היינו מודעים אליהם) ושמכשילים אותנו וגם כאן לשנות, ליצור אמונות חדשות.
- טכניקות ושיטות להפחתת החרדה דרך הקשבה לסימפטומים והפחתה שלהם .
- להתנסות בחוויות שמספקות חוויה חיובית ומתקנת, כדי שהאחרונה תהיה המסר והזכרון להבא, שנשלוף אותם למקרה של מפגש עם הפחד. להשתמש בחוויה המתקנת כתמונה שתשרת אותנו בזמן המתאים .
ולמי שרוצה להעמיק בנושא
שרון עורכת טיפולים אישיים וסדנאות קבוצתיות בשם “להחזיר לך את הקול שלך – סדנא לשחרור הביטוי ופחד הקהל” והנה כאן קישור כדי לקבל את כל הפרטים :
http://sharon-mordoch.ravpage.co.il/free_ur_fear_2017
שרון מורדוך
זמרת, מורה לפיתוח קול בשיטה ייחודית
מתמחה בטיפול בצרידות ובשחרור פחד קהל
052-8548084