כיצד להתגבר על עייפות קולית?
עיפות קולית משמעה שרירים נוקשים שמלווים בנפיחות ואדמומיות בבית הקול, עלולים להשפיע הרבה מעבר לתפקוד הקולי שלנו.
המצב עלול להחריף לכאב בגרון, חולשה, עייפות כללית , בעיות רגשיות כמו דכאון קל לחץ ומתח. לאורך הזמן המצב עלול להוסיף ולהסתבך למצבים מורכבים יותר ולהגיע
לנגעים על המיתרים. ברוב המקרים הכל מתחיל מסיבי שריר מתוחים ונוקשים המגבילים את טווח התנועה של המיתרים ומגבילים את הסגירה שלהם. כמו כן מכווצים אותם ויוצרים צרידות. בעקבות הכיווץ אין אספקת דם מספקת למיתרים. דבר הגורר לחוסר בהזנה ובחמצן וגם לעודף ליחות ופסולת. הגרון הופך לרגיש וקיים קושי ממשי בהפקת הקול.
אחד הדברים המענינים לגבי הקול הוא שדווקא דיבור בקול ברור עם דגש על היגוי נכון יתמוך בהפקת קול יפה ובריאה (כמובן שיש לשמור על התנאים הבסיסיים. שהדיבור לא יהיה מהיר מדי חזק מדי או בגובה שאינו טבעי ונוח לדובר) .
הנתון נכון לדיבור ולשירה (זמרה). חיתוך הדיבור שהוא בהירות הדיבור הוא אחד הדברים החשובים כדי להפיק את המילים עם מינימום מאמץ של המיתרים.
כמובן שיש צורך לשים לב שהקול קולח ולא נעצר מדי על העיצורים. כלומר שהדיבור ישאר טבעי אך מדויק ומודגש.
דיבור עצל יגרום לקול לצאת באופן לא ממוקד וידרוש מאיתנו להוסיף לחץ מיותר על המיתרים. לעומת זאת דחיפה מספקת של איברי הדיבור (לדוגמא פעולת הלשון החך השפתיים ושרירים נוספים) ישמשו כתנופה לקול בצאתו לחלל. וחשוב מזה, ההיגוי הנכון יעשיר את הצליל ויתרום להדהודו. כלומר תורם לתהודה.
מעבר לכך , קריין או מורה שחיתוך דיבורו לא מובן לא יצליח להעביר את המסר הנדרש. ולכן העניין נחשב כ א’ ב’ של הפקת קול נכונה. חשוב שחלקי מילים (ההברות) לא יבלעו ואורכן של המילים לא יקוצר מהאורך הנדרש שלהן. אנו שומעים את השחקנים בד”כ מקפידים על כל הגה שיוצא מפיהם.
אז חשוב להבין שהערך המוסף של בהירות המילים הוא שמירה על בריאות הקול . אני באופן אישי מאוד נהנית לשמוע את השחקנים במבטא האנגלי שהדיבור שלהם כל כך חותך וברור. ולא לחינם משחק אנגלי נחשב כמשחק משובח וממגנט. הנושא הזה הוא נרכש ולכן חשוב שמורים מרצים זמרים ואנשים שמדברים שעות רבות יקפידו ואף יתרגלו את חיתוך דיבורם.
מעבר לתמיכה מול עייפות קולית, ניתן להוסיף שדיבור מדויק ובהיר ייצור אמינות ויתן תחושת בטחון למאזין וכמובן שלדובר עצמו.
שיטה פשוטה וזמינה לשיפור ההיגוי :
תרגול ע”י דקלום של טקסטים בקול דיבורי ברור ורם (אך לא חזק מדי ) בקצב מתון איטי ואחיד!!! דגש על האחידות. תוך הקפדה של הגייה מדויקת של העיצורים והתנועות (חמשת סימני הניקוד) מקילים על עייפות קולית .
כשיש קושי וחוסר נוחות חשוב להעזר באנשי מקצוע מיומנים, מורים לפיתוח הקול וקלינאי התקשורת שיכולים לעזור בשליטה על השימוש באיברי הקול שנראה שדורשים חיזוק (לדוגמא ילמדו תרגילים לחיזוק החך חיזוק שרירי הלשון , חיזוק שרירי הליבה הסרעפת, יעודדו שימוש בתהודה קדמית ועוד )
לשמירה על קול צלול וברור ניתן ותמיכה נגד עייפות קולית, להוסיף את השימוש בתרסיסים TMRG מספר 2 ו- 5
שיוסיפו רבות לשיפור התהודה ויחטאו את האזור מליחות וחומציות הפוגעות במיתרים ואף יזרזו החלמה במקרים של נגעים.
טליה
TMRG מומחים לקול