'התחלות רכות' – דיבור בזמן צרידות !!!
דיבור בזמן צרידות מחייב הפקת קול שונה מרגיל כדי לא ליצור נזק נוסף ומתמשך .הגישה החדשה נקראת ‘התחלות רכות’!
אם גם אתם צרודים ולא יודעים איך להתנהג עם הקול ,
האם לדבר /איך לדבר/לשיר/איך לשיר/לתרגל/ לנוח קולית/או אולי בכלל לשתוק???
מה נכון מה לא נכון :
יתכן שגם אתם נתקלתם בתופעה הזו, דווקא כאשר חזרתם לשיר או לעבוד עם הקול בצורה מלאה, לאחר כמה ימי מחלה או צרידות, חשתם למרבה הפלא שהקול שלכם משתחרר בהדרגה מהצרידות. למרות ובגלל הפעילות הקולית השגרתית.
או שלהיפך, עם החזרה למאמץ קולי המצב החריף ומצב הצרידות הורע. מבלבל?! נכון!!
לפני שאתמקד בטיפ השבועי ‘התחלות רכות’ שהוא אחד הכללים החשובים בנושא, חשוב להזכיר שוב ושוב שהפתרון תמיד נעוץ גם בהתאמה אישית שכוללת הקשבה שלנו לקול ולתחושות בגרון. כשצרודים יש צורך לבדוק על בסיס קבוע מה טוב לצלילות הקול ומה לא ! וליישם את המסקנות בהתאם. (עד שנחזור לפעילות קולית תקינה).
התחלות רכות
בכל מקרה של צרידות כשחוזרים לפעילות נמליץ על גישה של דיבור/שירה עם התחלות רכות..
התחלות רכות פירושן שימת דגש על ההיגוי של תחילת המילה והמשפט שיהיו רכים עם מינימום חסימה של העיצור בפה. המילים מופקות כשהאוויר=צליל זורמים בצורה מחוברת עם מינימום עצירות והדגשים.
זהו אחד הטיפים הכי חשובים לאופן הדיבור והשירה במהלך שיקום מצרידות.
התחלה רכה ( מונח שנשמע פה ושם, מעט מדי לטעמי, בפי קלינאי תקשורת ומטפלים בצרידות) היא ביטוי שמשמעותו נוגד את אופן ההגייה הטבעיים כשמדברים וכששרים. (כשקולנו בריא וחזק) .
כשנדבר בצורה טבעית וברורה אנו דווקא נרצה להבליט בכל פעם מחדש את ההברה הראשונה של המילה . מה שיוצר מעין ‘התקפה’ קלה והתפרצות של האוויר על העיצור הראשון של המילה.
וזאת כדי שהמילה תצא מדויקת וברורה יותר.
כשאנו צרודים אנו נדרשים לשנות את ההרגל הזה להיפך.
כדי להשיג התחלה רכה נשתמש במידה קלה של אוויר שמצטרפת לעיצור. ניתן כייוץ קל באזור הבטן ונשמור על עוצמת קול בינונית-נמוכה. (לא לחישה אבל כן דיבור בעוצמה נמוכה עם איכות קול רכה ועם גוון קול רך ונעים).
אנשים בעלי טמפרמנט גבוה ילחצו יותר על תחילת המילה. וכאן תדרש בנוסף לעבודה על ההיגוי עבודת מודעות. להרגיע ולמתן עוד יותר את הלחץ הרגיל. מעין השתהות לפני ההגייה.
יש ליישם התחלות רכות כאשר סובלים מצרידות שמקורה בד”כ עומס קולי רב מדי,נגעים ועוד.
כשאר קיימת צרידות המיתרים מגורים (כתוצאה מחומציות ליחות, התכווצות שרירים חיידקים ועוד)
והתחלות רכות תיצורנה מעין עיסוי של המיתרים אחד כלפי השני ויופחת הלחץ.
התחלות רכות דורשות עוצמת קול עדינה. אבל לא חלשה מדי.ולא חזקה מדי.
כשיש בעיות קול אנו בשום אופן לא לוחשים ולא מדברים חלש מדי כי גם זה דורש מאמץ רב יותר. כשצרודים יותר קל לדבר בעוצמה בינונית.
ובצורה רכה. שכאן הפואנטה.
תמיכה מכיוון הבטן נחוצה במיוחד בצרידות. הפעולה היא פשוטה, להכניס מעט את הבטן מדי פעם, עם הפעילות הקולי (כדי לחזק את הקשר בין הסרעפת להפקת הקול).
באותה הנשימה אני רוצה לציין שכשאנחנו לא צרודים אנחנו דווקא כן רוצים להדגיש את תחילת המילה ואת תחילת המשפט. מה שנותן צבע ברק ואנרגיות לדיבור שלנו. מעין מקצב פנימי (ממש כמו תפקידה של חטיבת הקצב במוסיקה: התופים והבס שהוא לשמור על הקצב הפנימי והאנרגיות )
וכאמור בכל מקרה שאיננו צרודים דווקא התחלה שהיא מודגשת קצת יותר תטבל את המילה עם משמעות יתרה. וכך תתקבל הגיה שהיא ברורה יותר ו’מחלחלת’ בחדות יותר לאוזנו של המאזין.
תרגילי קול מסוימים של זמרים הם דווקא תרגילים די בטוחים לעבודה כדי לשחרר את הקול.אם נקפיד גם בהם על התחלות רכות. היתרון הוא שיש פחות לחץ על המילים כשאנו שרים מאשר כשאנו מדברים.
המלצתנו בזמן צרידות או עומס רב להשתמש גם באבקת TMRG לקול (#4) כדי לרכך את הפקת הקול להגמיש את השרירים ולתרום ל’התחלות רכות’!!!.
הרבה בריאות
המשך שבוע טוב
טליה
TMRG