לצעוק בכייף!!! טכניקות שיפור העוצמה הקולית
אחד הטיפים הראשיים בבריאות הקול שתשמעו יהיה לרוב לא לצעוק!!!
חשבתם פעם כמה כוח ועוצמה תחוו כשישמעו את קולכם נישא בחוזקה מעל קולותיהם של הסובבים אתכם? ומה יחשבו עליכם כשתשמעו ככה (אסרטיבים, עוצמתיים)? טכניקות שיפור העוצמה הקולית חשובות גם על מנת לשמור על קולינו!
אם נרים את הקול בצורה נכונה באופן קבוע אז לא רק שלא נזיק לקול אלא אולי אף נחזק את השרירים האחראים להפקתו (בתנאי כמובן שאנו עושים זאת לפי כללים מאוד מסוימים וגם כמובן כשהקול שלנו בריא לחלוטין…
קול רם וחזק אינו תמיד, דווקא ביטוי ל כעס פחד כאב או מריבה. קול חזק נדרש לעיתים כדי להוביל דעת קהל, כדי להלהיב קבוצת אנשים, כדי ללמד עם להט, כדי לתת ביטוי אישי לרצונות ולדעות שלנו ועוד.
מבחינה פסיכולוגית וקבלית ישנם פירושים שונים ומענינים לחולמים על עצמם שהם צועקים (פירושים כמו סערה פנימית שלא באה לידי ביטוי).
אנשים וילדים רבים אינם מעיזים להרים את קולם כי הם מדחיקים את רגשותיהם!!
לשתף ולדבר בקול רם ובוטח מול קבוצת אנשים עשוי להיות מהלך תרפויטי מהנה ומחזק של ביטחוננו האישי.
אז השאלה הנשאלת היא איך לדבר ולשיר חזק מבלי להצטרד??
או שאלה מקדימה האם אפשר לשיר חזק ולצעוק או לדבר חזק מבלי להצטרד?
כאשר מורים צרודים נשלחים לקלינאי התקשורת כדי ללמוד לדבר. מה שבעיקר הם צריכים ללמוד הוא לדבר חזק ואפילו ללמוד ממש לצעוק. לצעוק נכון מבלי להזיק לקול. (כאשר הם מגיעים עם נגעים העבודה שונה ומתמקדת בשחרור המתח), צריך לקחת בחשבון שהשפה העברית היא שפה גרונית שמפעילה כוח ודגש על אזור הגרון.
השפה בתוספת הטמפרמנט הצברי הנלהב נותן לנו רמת מתח גבוהה באזור הגרון למי שקולו עיסוקו.
מי שמדבר חזק או נדרש לשיר חזק (חזנים פייטנים ששרים ללא מיקרופונים, זמרים ששרים עם להקה, זמרים קלאסיים )צריכים להיות מודעים למספר כללים שכדאי להקפיד עליהם כדי לחזק בהדרגה את הפקת הקול.
מה לעשות :
- ראשית להקפיד על רמת אנרגה גופנית גבוהה (להשתדל לישון בלילה מספיק וטוב. יש אנשים שזקוקים למנוחה בצהריים. אם אין תנאים מתאימים למנוחה להשתדל למצוא פינה שקטה בה אפשר לבצע שחרור תוך כדי עצימת עיניים ו’עצירת המחשבה ‘ לכמה דקות כדי להטען באנרגיות. לאכול תזונה מזינה. שתיית מים מספקת. )
חשוב להיות במצב גופני טוב כדי לשאת את המאמץ הפיזי הגדול
2. תמיכה סרעפתית טובה בזמן הנכון. אחד הכללים החשובים לשמירה על הקול בזמן מאמץ רב. אנחנו לא צריכים ללחוץ סתם על הבטן . אבל ברגע שאחנו נזקקים לתוספת תמיכה ועזרה להגיע לעוצמות חזקות אז להכניס מעט את הבטן פנימה ובכך למנוע בריחת אוויר לא רצויה.במקביל להרחיב את הצלעות החוצה. (תרגילים שמומלץ לתרגל אותם עם קלינאי התקשורת או ללמוד ממורה לפיתוח הקול)
ככל שיש יותר עוצמה נדרשת יותר ויותר כוח ותמיכה.
3. אינפוף קל.(מעין אטימה של הנחיריים עם אטב, עם היד או עם הדמיון תוך הפקת הקול) גורם להדגשת תהודות עליונות. ועוזר לקבלת עוצמות חזקות יותר.
מומלץ להשתמש עם אטב האף של TMRG. להדק את האטב לחלק הקדמי של האף ולאטום את הנחיריים. פעמיים ביום למשך 10 דק. לדבר , לשיר או לתרגל תרגילי קול עם האטב על האף.
כדי להגביר את הקול באמצעות האטב נכוון שהשצליל יהיה מעט מכוער צווחני חודר ובהיר.
כשמדברים עם אטב אף ניתן לדבר מאוד חזק ומבלי ללחוץ על הגרון. העומס עובר לאזור שמעל המיתרים.
מה שקורה בבית הקול הוא מעין כיווץ של האזור שמעל המיתרים שחוסם את האוויר ולכן הקול יוצא בלחץ רב יותר וכך עוצמתו גוברת.
אנחנו שומעים מורות רבות שהשכילו לאמץ את הדיבור לאזור הזה. כשהן צועקות. או מדברות בקול רם. וכך אינן מצטרדות.
למרות שהצליל אינו נשמע צליל נעים כמו הצליל הרך והנמוך יש כאן ענין של עוצמה שיש לה יתרונות משלה.
4. לצעוק או לשיר חזק בצלילים גבוהים (לא בחלק הנמוך של המנעד)
גובה + אינפוף = צלילים חזקים וקצת צורמים או מתכתיים יותר
5. אטב פה מבית TMRG: הדגשת תהודה קדמית
השימוש באטב הפה יקשיח מעט את השרירים באזור הלסת והפה וחלק משרירי הפנים ויגרום לסוג של החזקה של שרירים באזור שתורמים ליצירת עוצמה חזקה יותר.
כשמדברים חזק מאוד הלסת יותר מוחזקת ופחות שמוטה. (כמו כן לשים לב שהיא לא מובלטת החוצה)
התרגול מחזק את שרירי השפה העליונה. מוסיף הדהוד ותהודה (עצם משיכת השפה נוצר שטח פנים גדול יותר שמספק תהודה רבה יותר . ובנוסף ידוע שהשרירים בשפתיים הם טבעתיים. שרירים טבעתיים עובדים ומשפיעים כבתגובת שרשרת זה על זה. וכך מושפעים לטובה שרירים טבעתיים בקנה הנשימה שמשפרים ישירות את הקול ואיכותו.
6. תקיפה של המילים:
כשמדברים או שרים חזק לשלוח את המילים קדימה ורחוק (לדמיין שאנחנו מגיעים לאזורים רחוקים יותר מרגיל) ללא תוספת אוויר לקול. כלומר הקול ישמע פחות אוורירי ורך.
7. להוסיף חיוך לצעקה.
לסיכום:
כשמדברים בעוצמה מתונה מומלץ לדבר בקול מלא בטווח הצלילים היחסית נמוך של הקול.
אבל כשאנו רוצים לצעוק התשובה היא קול גבוה מאונפף ומתפרץ בעוצמה החוצה.
כשאנו נאלצים להרים את קולנו כי אחרת לא ישמעו אותנו מספיק ברור אנו משתמשים בצורה שונה בקול שלנו. .
עדיף לדבר בקול רם בטווח צלילים הגבוה ביותר שאנו יכולים ושעדיין נשמע סביר.כי בצלילים הגבוהים של המנעד הקולי בצעקה או בקול חזק העוצמה מתגברת פי כמה. ובנוסף נוסיף עוד כיווץ שמתבצע בבית הקול באזור שמעל המיתרים. הכיווץ הזה גם הוא ייצור את העוצמה. את הכיווץ הזה אנחנו נשיג ע”י קול מאונפף חד חודר ואפילו צורמני.(כמו קולו של הברווז)
(תוספות טיפים לזמרים:
עוצמות בצלילים גבוהים יותר של המנעד נשמעות טוב יותר כשאנו מוסיפים את האינפוף ואת התנועה של הצירה.
כששרים בעוצמה חזקה בצלילים גבוהים מומלץ לפתוח פה גדול יותר. להשתמש בתמיכה סרעפתית!
ולהוסיף מידת חיקוי של בכיו (צרחה) של תינוק. או את קולו של הברווז/ או קול יללה של חתול)
טליה TMRG